Vælg dit bodyboard

Hos Surfline gør intet os gladere, end når du vælger det helt rigtige udstyr. Derfor vil vi nedenfor gennemgå de ting du skal overveje, inden du vælger dit næste Bodyboard, så du er sikker på at få hvad du har brug for. Har du det rigtige Board i forhold til din størrelse og vægt, vil det hjælpe dig gevaldigt med at fange bølger og have kontrol over brættet. Det rigtige flex og recoil, er det fundamentale selv for begynderen.

Vi starter derfor med at vælge hvad du vil med dit board. Der er her 2 helt fundamentale dynamikker:

Bellyboarding

Hvis planen kun er at at “Bellyboarde”, eller at ride bølgerne ind mod stranden fra cirka navle dybde, er der ikke behov for at investere det store i dit bodyboard. Kig efter et board der cirka går til navlehøjde fra jorden. Et bredt board, hjælper også på balancen her. Vi vil anbefale dette fra Surfline.dk:

https://www.surfline.dk/gul-response-42-bodyboard-navy

Et super board til begynderen, der ikke vil investere det store i sit bodyboad endnu.

Bodyboarding

Dynamikken I mellem at bruge finner eller svømmefødder samt at surfe eller ride bølgerne, kalder vi for Bodyboarding. Bølgerne bliver her fanget úde bagved (Brækket?), så man kan ride dem ind til stranden igen. Her hjælper din svømmefødder med at opnå farten, så du kan følge med bølgen, inden den bryder. Se hvilke finner/svømmefødder vi anbefaler her:

https://www.surfline.dk/cressi-light-finne

Her er det essentielt at du har valgt det rigtige board, både i forhold til din højde og vægt. Det rigtige valg her vil drastisk forbedre dine chancer, for at fange bølgen på den helt rigtige måde, samtidigt med du kan kontrollere boarded. Dette vil specielt gøre sig gældende i de stejlere dele af bølgen. Som en tommelfinger regel, siger man at længden på brættet skal være et sted mellem din navle og din hofte, hvis du stiller det oprejst på jorden. Er man en lidt tungere surfer, skal man lede efter et bræt med lidt mere bredde og tykkelse, for at få den ekstra kontrol der eftersøges. Se fx dette:

https://www.surfline.dk/vandsport/skimboards/bodyboards/gul-profile-42-bodyboard-yellow

Vælg det rigtige bræt!

Når det endelige valg skal træffes, vil vi gå efter de før beskrevede principper: Boardet skal være den rigtige højde og bredde i forhold til din kropsbygning, samtidigt med at det er valgt i forhold til de bølger du begiver dig ud i. Jo tungere du er, jo tykkere og bredere board skal du have.

Det korrekte flex og recoil er ultra vigtigt. Dette er selve essensen af hvad der får boardet til at opføre sig som det gør. Du skal tænke på det således at materialerne i brættet er hvad der får boardet til at bøje og skubbe sig tilbage til sin oprindelige form. Kolde klimaer vil generelt behøve mere fleksible boards hvor varme vande har det bedst med stivere boards. Hvis du er en boarder der er meget hård ved boardet, er det også en god idé at vælge et stivere bræt end normalt.

Et par vigtige ting at huske når du skal vælge dit nye board

  • Boards der er for lange, vil skubbe vandet og være meget sværere at padle ind i bølgerne med. Der vil også være et tab af kontrol i forhold til navigationen.
  • Boards der er for små, vil ikke flyde på den rigtige måde og vil have svært ved at holde dig. Det vil og så være utroligt svært at fange bølgerne på det.

Den korrekte størrelse og form på brættet

Når du skal vælge det helt rigtige board, så stil det foran dig. Tippen på boardet skal her være et sted mellem toppen af din hofte og din navle. Hvis du er en tungere rytter, eller hvis du surfer i mindre bølger, er det vigtigt at du kan flyde på brættet. Lav ikke den klassiske fejl og vælg et længere board, for at kunne flyde bedre på det, men i stedet skal du vælge en bredere bagende eller et tykkere bræt. Begge dele gør heller ikke noget.

Derfor:

  • Bredere bræt gør det nemmere at flyde og er super gode til mindre bølger og tungere rytter
  • Boards med medium tykkelse er gode allround board, men skal bruge en del mere skub i bølgerne hvis du er en tungere rytter
  • Tynde bræt er de hurtigste, men knap så håndterbare ved mindre hastigheder, og små bølger
  • Dit nye board skal være fladt. Kig ned langs det og sørg for at det er strømlinet, så du rigtigt kan fange bølgerne.

 Vi ses på vandet!