1. Hvad skal man være opmærksom på ved køb af SUP?

Vægten på brugeren er den vigtigste parameter. Alle boards er der angivet en max sejler vægt. Den angiver den vægt brugeren max må veje, for at kunne bevæge sig komfortabelt på boardet. Normalt anbefaler vi en margen på 5-10kg op til denne vægt.

En for tung bruger har ikke en chance på et for “lille" board, mens en let bruger ikke har mange ulemper ved et for “stort" board. Få at opnå maksimal performance, og få mest mulig ud af boardet, skal ud altså ligge 5-10kg under max sejler vægt.

2. Hvilket board skal jeg vælge?

SUP boards er delt op i allround og touring/race. Et allround board kan bruges til alt, og af alle. Det er ofte et allround board der bliver valgt af første gangs brugere, og af folk der skal bruge det til leg i sommerhuse og små bølger.

Hvis man ønsker at bruge boardet til motion og træning – og elsker lidt fart og udfordring – skal du vælge et touring board. Det er smallere, hurtigere og har en anden udformning. Det giver dig et bedre glid igennem vandet og meget mere retningsstabilitet. Det skal lige nævnes at begyndere også sagtens kan benytte et touring board uden problemer.

3. Skal jeg vælge en fast eller oppustelig SUP?

En fast SUP performer bedst. Det er stift og derfor hurtigt og velsejlende. Det manøvrerer dygtigt, præcist og derfor klart at foretrække, hvis man ønsker en SUP med den bedste performance.

En oppustelig SUP er nem at transportere og opbevare. Det er blødt at ramme og blive ramt af, og derfor at foretrække, hvis børn og andet ønsker at lege med boardet alene.

Både oppustelige og faste boards findes i forskellige kvaliteter, og i begge typer, får du et bedre performende board, jo mere du investerer i boardet.

4. Hvad er forskellen på de forskellige oppustelige boards?

Nogle boards har en teknologi med 2 uafhængige kamre. Hvis et kammer punkterer, kan man redde sig i land med opdriften fra det andet. Men det er ikke det der er den primære fidus. Det indbyggede kammer tilfører boardet stivhed, og dermed performance. Derfor er to-kammer systemet mest udbredt på touring/race boards.

Derudover kan man få boards der kan pumpes helt op til 20 PSI (SIC boards), hvilket også giver et stivere board.