Guide til opstart med kitesurfing

Drømmer du om at blive kitesurfinger?
Så giver vi dig her en total guide til at komme i gang med en fantastisk sport og livsstil på vandet.

Hvad er Kitesurfing?

Kitesurfing er en action-packed vandsport, der ligger sig op af andre sportsgrene på et board såsom snowboard, wakeboard, windsurfing. Dog får kitesurf disse andre aktiviteter til at se kedeligt ud. Når du kitesurfer er den store forskel den kiten/dragen du står med, der skaber fremdriften henover vandet, og løfter dig højt op i luften, hvilket hurtig bliver et vanedannende drug for dig.

Kitesurfing er kraftig voksende i Danmark – og det er der en god grund til. Danmark har nogle af de bedste kitesurf spots i verden, samtidig med det næsten altid blæser. Alt du behøver som nybegynder for at kitesurfe er vand, vind, kitesurfing udstyr og en lyst til at blive en del af et vildt fedt kitesurfcommunity.

Hvordan kommer jeg i gang?

For at komme i gang med kitesurfing skal du have et kitekursus for begynder. Det er ikke lovpligtigt, men selv at kaste sig ud i sporten, vil være farligt. Du kan se og tilmelde dig vores begynderkursus.
På vores begynderkursus får du hurtigt et indtryk af det fede univers, med en kite i luften og et board under fødderne. Du bliver undervist i de sikkerhedsmæssige ting man skal vide, før man begiver sig på vandet. Samtidig med du lære at håndtere en kite og om alt det udstyr det kræver, for at kunne komme i gang.

Til start vil du føle du kun ligger og plasker rundt i vandet og går mere med boardet i hånden, end du står på det. Det er helt normalt! Der vil gå lidt tid, typisk en 2-3 sessions på vandet, før du lære at komme op og få balancen på boardet. Derefter skal du lære at vende og at skære op mod vinden, så du ikke ender inde på stranden hver gang. Når du har fat i disse basale elementer, kan du begynde slå din indre kitesurfer fri og lege med hop, kører switch og lave kiteloop.

Opstart udstyr?

Som kitesurfer bruger du en del grej. Som ny indenfor denne verden virker det måske uoverskueligt. Men bare rolig, det er super enkelt. For at starte op er der noget udstyr vi i Surfline anbefaler du SKAL have.

Must have udstyr:

  • Kite – Kiten/dragen er den som giver dig trækkræft og opdrift i vandet. Valg af kite afhænger af din vægt og ved at købe to får du mulighed for at komme ud i flere forskellige vejrforhold, da man skal bruge en mindre kite, jo mere det blæser. Normal anbefaler vi en 12kvm og en 9kvm kite, så er du stillede til næsten alle dage på vandet.
  • Bar og lines – Din bar er den du styre kiten med og dine lines er både til at styre og til at trække dig med. Hvad angår disse anbefaler vi du køber den fra det samme brand som din/dine kites, så du er sikker på det fungerer sammen.
  • Trapez – Er den der sidder på maven og har monteret en hook/krog på midten, som du sætter dine lines i, for at overføre kraften fra dragen til dig. Se mere om valg af trapez her.
  • Kiteboard – Kiteboards findes i mange forskellige afskygninger, om man er til bølger, stå i let vind på et foil board eller andet. Vi anbefaler du starter på det mest almindelige board, et twintip kiteboard, som er det de fleste kitesurfere står på.
  • Neopren våddragt – I danmark er det ikke altid muligt kun at stå i badeshort. Hvorved man skal have det nice når man er på vandet og derfor også skal have våddragt på. En neopren våddragt er en dragt, der selvom den bliver våd holder dig varm. Hvis du vil have det endnu mere nice kan man også stå med neopren handsker og sko.
  • Hjelm og svømmevest - Det er ligesom indenfor ski de seneste 10 år er sikkerhed kommet i højsædet. dsv. at hjem og svømmevest er albsolut must have udstyr!


Spotguide – hvor kan man kitesurfe?

Der findes mange fantastiske steder i Danmark at kitsurfe. Det er dog ikke alle steder der er lige begyndervenlige. Som nybegynder er der tre ting du skal være opmærksom på når du vælger spots:

  1. Der skal være pålandsvind på det spot du er på. Dette er altid gældende når man kiter, da der altid kan gå noget galt og at du ikke så driver til havs men driver ind til kysten igen.
  2. Lavvandet kyst, det er altid en fordel, for at du har nemmere ved at komme af og på boardet, samtidig med du kan gå frem og tilbage i vandet.
  3. Ingen bølger, det kan være super sjovt at kitesurfe i bølger og flere kitesurfere fortrækker dette. Men som nybegynder er det en klar fordel at starte på så fladt vand som muligt, da man ikke skal kæmpe med store bølger, der gør det mere vanskeligt at komme op og ned af vandet, samt at skære op mod vinden.