Guide til valg af langrend

Valg af ski afhænger af terræn
Find ud af, om du vil køre i de præparerede løjper, i fjeldet på de spor, som nogle steder bliver kørt op, eller i fjeldet uden for spor. For dit valg har betydning for, hvilken type langrendsski du skal vælge.
De forskellige typer ski er:

• Konkurrenceski: Lad dig ikke narre af den professionelle betegnelse, da du langt fra behøver at være konkurrenceløber for at bruge disse ski. Er du en habil langrendsløber med en god balance, er det en fornøjelse at mærke energien blive overført fra dig til skiene og deres glidende og ubesværede fremdrift.

• Turski: Den bedste ski for begynderen, men stadig en ski designet til brug i løjperne. Den er lidt bredere end konkurrenceskien med et lille indsving, der gør det lettere at svinge.

• Fjeldski: En bred ski med stålkanter lavet til at køre på i fjeldet. Dens bredde gør det til en mere stabil ski end de to andre. Det er også en tungere ski.

Voks eller Smøre fri ski
Langrend ski kan smøres med 2 slags voks. Glide voks og fæste voks. Glide voks for glid og fæste voks for afsæt. De fleste ski findes både i en voks og i en smørefri udgave. Den smøre fri udgave har en teknisk belægning på glidefladen, der giver det nødvendige spark. Smørefri ski er praksis vedligeholdelses fri.

Vælg den rette stav
Stavene skal i udgangspunktet gå op til armhulen og have en justerbar strop, som kan justeres til dit håndled.
Er planen at bevæge dig ud i den dybere sne, skal du vælge en stav med en større krans end normalt. Kransen sidder ligger over spidsen af staven. Dens funktion er netop at undgå, at staven ikke synker ned i sneen, når du sætter den i.
I fjeldet kan du også bruge teleskopstave, hvor du kan justere længden afhængig af, om du i længere tid skal gå opad, eller om du har en lang nedkørsel foran dig.

Langrendsstøvler skal føles som løbesko
En god langrendsstøvle skal føles som en løbesko, når du tager den på. Tænk på dine ski som dækkene på din bil og støvlerne som styretøjet. Dine ski bevæger sig i den retning, dine fødder drejer, så er der for meget slør i styretøjet, giver det slør i teknikken.
Der skal ikke være slør, når du har en støvle på. Prøv den på med et par sokker, som er tilsvarende dem, du planlægger at bruge under skituren.
Moderne langrendsstøvler går højere op om anklerne end tidligere tiders støvler. Det giver en bedre styring, når du skal dreje, og generelt en bedre kontrol med skien.