Guide til valg af snowboard

Vælg det helt rigtige Snowboard!

Et snowboard skal passe til din størrelse, dit niveau og det terræn, du foretrækker. På boards i butikken finder du en række symboler for boardets profil, stivhed, niveau samt hvilket terræn, boardet optimalt set henvender sig til. Er du stadig i tvivl om hvilken type board, der passer til dig, så husk, at vi altid står klar hos Surfline til at hjælpe dig til det rette valg.

LÆNGDE OG BREDDE
Mange tror fejlagtigt, at boardets længde afgøres af din højde, og at et board skal gå til omkring din hage, når du stiller det på jorden. Dette kan muligvis også gå som tommelfingerregel, men i virkeligheden er din vægt mere afgørende end din højde, ligesom dit temperament og terræn også har indflydelse. Det er dog værd at vide, at et længere board er mere stabilt og giver mere opdrift i løs sne, mens et kortere board er nemmere at manøvrere og lege på, både i parken og på pisten. Selvom længden er den mest åbenlyse faktor, når du vælger board, er bredden mindst ligeså vigtig. Er dine snowboardstøvler større end EU størrelse 44, bør du overveje et wide board. Et smallere board er hurtigere fra kant til kant, mens et bredere board giver mere opdrift uden for pisten. En kombination af din skostørrelse, fodstilling, temperament samt hvilken model snowboardstøvle du har, er altså afgørende for valget.

FLEX
Flex indikerer, hvor stift eller blødt snow- boardet er. Boards lavet til freestyle og jib er blødere og derfor også mere velegnede til begyndere. Allmountainboards produceres både med et blødere flex henvendt til begynderen og med stivere flex til fart-junkien. Boards til halfpipe og freeride er stivere, fordi de kræver hurtig og direkte fartoverførsel. En tung snowboarder bør vælge et stivere board end en let person.

PROFIL
Udover boardets shape (boardet set fra oven) der indikerer, hvilken type terræn det henvender sig mest til, er boardets profil (boardet set fra siden) afgørende for, hvilket board der passer bedst til dig. Det traditionelle camberboard har en profil, der er løftet fra sneen på midten af boardet, er rockerboardet formet som en banan, der buer op fra midten i begge ender. Rockerprofilen giver mere opdrift i dyb sne samt et mere livligt og legende board. Ulempen er mindre respons, stabilitet og kantgreb, hvorfor de fleste producenter efterhånden også er gået væk fra at producere boards med den traditionelle rockerprofil. I stedet kommer der flere hybrider, hvor det bedste fra begge verdener kombineres.

CAMBERPROFIL
Generelt henvender camberboards sig til løberen, der har god teknik og søger kontrol og respons i høj fart. Her finder man det bedste kantgreb, og camberen er også med til at give dig et godt skub ud af svinget. Mange bedre løbere foretrækker også denne profil i snowparken, især til kickers og halfpipe, da man her får ekstra power i afsættet. Et klassisk design, der altid vil have sin plads på bjerget.

ROCKERPROFIL
Den rene rockerprofil, eller »v-rocker«, var den første rocker, der blev introduceret på markedet. Her starter rockeren mellem bindingerne og går derfra op som et »v«. Dette giver et meget legende og levende board. Det gør det lettere at lave de såkaldte butter- eller jib-tricks, hvor løberen spinder rundt på fladt terræn. Desuden vil man kunne tage sit korte parkboard med i pudder og opleve mere opdrift end tidligere. Ulempen er dog, at boardet føles mere slattent, og man mister respons og kantgreb.

HYBRID ROCKERPROFIL
Kan man ikke vælge, eller vil have det bedste fra begge verdener, findes der også boards, der har både rocker og camber. Her er typisk rocker på midten af boardet, cambersektion under bindingerne efterfulgt af rocker igen i tip og tail. Det resulterer i et board, der er mere legende end camberboardet, giver masser af løft i pudder eller opkørt sne og samtidig har et fornuftigt kantgreb og respons. Denne profil er blevet virkelig populær, fordi det også giver de mest alsidige boards, der kan køres over hele bjerget.

FLAT TOPPROFIL / ZERO CAMBER
Som navnet indikerer, har flat top-profilen en helt flad base mellem bindingerne. Det giver en meget stabil profil, der har markant mere kantgreb og kontrol end den rene rocker. Samtidigt lægger flat top op til leg og butter-tricks, og boardet er mere eftergivende og legende end det traditionelle camperboard. Denne profil er vundet meget frem de seneste år og er især populært blandt løbere, der elsker at lege på pisten og i snowparken, men samtidig gerne vil have et board med godt pop. En letkørt boardtype, der i modeller med et blødere flex, også varmt kan anbefales til begynderen.

POWDER ROCKERPROFIL
En mere speciel og freeridespecifik variant, der har rocker fra omkring midten af boardet og frem mod tippen samt camber eller flad base under den bagerste fod. Her er vægtfordelingen også sat tilbage, så man har en længere nose end tail, og typisk vil denne profil også have en »tapered« shape, hvilket betyder, at nosen er bredere end tailen

Er du stadig i tvivl om hvilket board eller støvler du skal vælge? Du kan altid komme forbi vores butik og få en snak og et godt råd med på vejen.

snowboard