GUIDE TIL VALG AF SKI

Det kan være en jungle at vælge ski og også at finde ud af hvilken kategori skien skal komme fra.

Her har vi skrevet en guide til selve valget af ski men også en introduktion til hvad de forskellige kategorier indenfor ski er og betyder.

Hvis man kun kører på pisten bør man altid som i altid vælge en ren piste ski. Det giver bedre kontrol, bedre kantgreb og udvikler dig til en bedre skiløber.Du kan se Surflines udvalg og tilbud på pisteski lige her

Hvis man elsker at køre i det opkørte terræn, er træt af at pisten aldrig ligner en piste men mere en opkørt pukkel hav skal man overveje en all mountain ski. Allmountain ski er lette og køre på, typisk lidt blødere og bredere og kan det hele på hele bjerget. Du skal ikke være bange for en god allmountain ski, de kan faktisk dække dit behov både for piste fræs og dække dit behov for at køre dyb pudder. Du kan se vores allmountain ski og tilbud på all mountain ski lige her

Hvis man kun kører pudder skal man vælge en freeride ski, vel vidende at den ikke duer på pisten. Freeride ski er bredest og lange og opdrift er nøglen! Jo hurtigere du vil køre jo stivere en ski. Du kan se Surfline.dk´s udvalg og tilbud af freeride ski lige her

Hvis man elsker at køre park, eller bare elsker at fræse rundt og jibbe, køre baglæns og lege skal man have en twip tip park ski. Du kan se vores store udvalg af twin tip og park ski her

Hvis du gerne vil kunne gå randonne eller skitouring har vi i Surfline landets største udvalg af ski med tech bindinger, randonnee bindinger eller tourbindinger som nogen kalder dem. Fælles er at bindingen kan indstilles til løs hæl så man kan gå op af bjerget med skind under skien. Du kan se vores ski med tech bindinger her

Tendensen har de seneste par sæsoner været, at skiene bliver lidt bredere og lidt længere – hvilket sikrer bedre egenskaber i blød og opkørt sne uden det går ud over egenskaberne på den nypræparerede piste. En række producenter arbejder på at reducere skienes vægt, hvilket giver ski med en hurtigere respons og generelt gør dem lette at have med at gøre.

ROCKER I flere sæsoner har det været et fokusområde for alle producenterne. Rocker er en krumning, der er lagt ind i skiene. 20–40 cm fra spidsen og bagenden, begynder skien at krumme svagt op. I spidsen ender rockerkrumningen i den traditionelle skispids, hvor skien over 10–12 cm krummer kraftigt opad. Rocker kan være enten i spidsen eller i både spidsen og bagenden af skien.

ROCKER HJÆLPER DIG MED AT GØRE TRE TING NEMMERE I DIT SKILØB – skiløb i blød og opkørt sne – carvingsving – kørsel på flade ski på pisten.

En krum ski har nemmere ved at finde op i overfladen af blød sne. Den krumme facon tvinger spidsen opad og sørger for at skiene ikke dykker, selvom løberen ikke får lagt vægten helt præcist. En ski svinger, når vi lægger den på kant og belaster den med vores kropsvægt. Vægten bøjer skien og krummer den som en banan. Når den krumme ski lægges på kant, vil stålkanten være mere krum på en »forbøjet« rockerski, og derved vil skiene svinge bedre.

Når en ski køres helt fladt på pisten, vil forskiene med den brede skovl, have en tendens til at »fange« og gøre skiene urolige. Med rocker i forskien løftes den brede skovl fri af sneen – det giver en roligere ski. Når skien igen lægges på kant, griber forskien igen i sneen og hjælper med at indlede svinget.

FIRE KATEGORIER For at skabe et overblik har vi ind delt skiene i fire hovedkategorier. I overgangene mellem de forskellige kategorier findes gråzoner, hvor de enkelte ski kunne være med i begge kategorier. Tidligere har der været en kategori med dameski. Men efterhånden har producenterne udviklet ski specielt tilpasset kvinder i alle kategorierne. Derfor har vi valgt at lægge dame skiene ud i de fire kategorier og markere dem med et kvindetegn.

ALLMOUNTAIN Langt den største skikategori. Her finder du allmountainskiene op til 90–95 mm i sålebredde. De smalleste ski i denne kategori kalder man også allroundcarvere. Allmountainskiene henvender sig til rigtig mange ski løbere og er et godt valg, hvis man kun ønsker at have et par ski.

PISTE Her finder du alle slalomski. Slalomcarvere eller SL-ski med en kort dreje radius og racecarvere eller GS-ski med en længeredrejeradius. GS- og SL-skiene henvender sig til rutinerede løbere, der ønsker fart og skærende sving på pisten og der kræves en god kondition. I denne kategori findes også en ny generation pisteski, som er dedikeret til carvende sving, men som indeholder mere servostyring og stiller færre krav til løberen.

FREERIDE Her finder du de brede ski, der egner sig til randonnée, offpiste og dyb pudder. I de seneste sæsoner er de brede ski blevet meget mere anvendelige på pisterne. Er man mest til offpiste, kan man i denne kategori finde en ski, der også sagtens kan køres på pisterne.

PARK Her er ski til park og pipe. Skiene kører perfekt på store hop, rails og i half pipen, og kan også sagtens carves ned over pisten. De bredere twintip ski til pudder findes under freerideskiene

 

Find den rette længde skistav

Den rigtige længde på skistaven gør at du kommer frem på skien for at lave dit stavisæt. Er du lidt i tvivl eller står mellem to længder så vælg den korteste. Det vil blive godt for din teknik. 
 
Du kan måle dig frem til om længden er den rette ved at gøre følgende: 
- Stil dig helt oprejst og bøj armene så underarmene går parallet med gulvet. 
- Vend skistaven så håndtaget står på gulvet. 
- Er armene parallelle med gulvet har du den rigtige længde. 
 
- Du kan også måle den længde ved at bruge en tommestok. 
 
Vi har lavet følgende skema med anbefalede længder i forhold til højde. Skemaet er udviklet i samarbejde med Kasper Toft som er uddanner i Den Danske Skiskole. Skemaet er kun vejledende.