Guide til valg af SUP board

Hvordan vælger du SUP?

Længde, bredde og vægt afgør hvad et SUP board er mest velegnet til. Lange og smalle board er designet til hurtig fremdrift, de sejler hurtigt, og er meget ustabile ved lav fart. Korte, bredde boards manøvrerer fantastisk og er stabile, også ved lav hastighed, og er derfor velegnede til sjov på vandet hvad end det er cruising, yoga eller bølgesurf. 

Volumen på boardet og brugerens vægt er også sammenhængende. Hvis man ikke har den rette mængde opdrift (volumen) i sit board i forhold til sin vægt, så vil det synke lidt i vandet og altså være ubrugeligt.

Et let og stift board er perfekt til at glide igennem vandet. Bløde og korte boards er bedre til bølger og når der skal manøvres let rundt i vandet. Et langt og stift board er dog mere skrøbeligt, mens et kort blødt board bedre kan holde til nogle tæsk. 

Se vores air sups, allround her.

Allround 
Allround SUPs er designet til at performe under alle forhold. Normalt er et allround board første valget, når man starter med SUP, da de giver mulighed for at undersøge alle facetter af sporten med kun et board. Allround boards er brede nok til at være stabile, har et godt glid, og retningsstabilitet til fladt vand, eller langture, men har også et shape der giver mulighed for bølge sejlads. Størrelsen er et vigtigt parameter. Vælg altid størrelse SUP efter den største bruger. Jo større jo bedre glid, og jo lettere er det at holde balancen. Hvis du har en drøm om at surfe med et barn siddende på snuden af boardet, skal du vælge så stort som muligt og du burde kigge efter de SUPs der hedder touring. 

Race/Touring
Race & Touring boards er længere og smallere end de andre SUPs. De er enormt stabile på fladt vand og passer perfekt hvis du er til lange ture på fladt vand. De nye turing boards, både oppustelige og faste er blevet ekstrem populære fordi der er masser af fart, plus det er let at holde balancen, også med en junior siddende/stående foran. Touring SUPs er stivere, længere men ikke nøvendigvis smallere end all round boards. De er geniale fordi de kan sejle hurtigt, man kan sejle langt og hobbyen kan lyn hurtigt udvikle sig til at blive en decideret sport med masser af motion med god core træning.  
Race SUPs kan dog miste deres stabilitet når vandet ikke er fladt og der er bølger. Race SUPs er lange og smalle, svære at holde balancen på men virkelig hurtige. Især på flast vand. Race SUPs bruge sogså af mange til downwinders på vestkysten hvor en lang distance kombineres med vind og bølger i den rigtige retning. 

Oppustelige Sups
SUP surfing er en fantastisk måde at få lidt motion på. Der kan være mange timers sjov og udfordringer i SUP's, det er super sjovt hvad enten du er til leg i bølgerne eller lange ture i det flade vand. De nye oppustelige boards kan man have med overalt. Og de nye boards er faktisk blevet så gode, at flere brugere ikke længere kan mærke forskel på om de står på et fast eller oppusteligt board. Fordelen ved et oppusteligt board er, at du kan tage boardet med i campingvognen, på båden, i bagagerummet eller bare på ryggen på vej ned mod stranden. Det er blevet super nemt at have sin SUP med overalt. De oppustelige SUP boards er fremstillet af en rigtig stærk kvalitet, som gør at de ikke punkterer som du måske går og frygter. Det tager kun små 7 minutter at pumpe sin oppustelige SUP op med den medfølgende pumpe. Ellers er det selvfølelig også muligt at købe en elektrisk pumpe til bilen, så du kan pumpe dit board op mens du trækker i våddragten.  

Bølge sups

Bølge Sup
Forskellen på almindelige SUP boards og SUP boards til bølger er, at boardet er mindre og bredere. Derved er manøvrerdygtigheden forbedret, du har meget lettere ved at manøvrere rundt i bølgerne, samtidig med at et bredere board forbedre balancen på boardet. Og så kommer sportsgrenen til at minde mere om den traditionelle paddle surfing. Forskellen mellem denne gren af SUP surfing og almindelig paddle surfing er naturligvis stadigvæk, at man aldrig kommer til at ligge på brættet, og at man sikrer fremdriften med en paddle i stedet for med sine håndflader og arme. Du kan få rigtig mange timers sjov ud af et SUP board til bølger, da man kan komme op og ride på et par fede bølger på denne type board. Så går du rundt med en lille surfer drøm i maven, så er dette et godt sted at starte! 
Ved Vesterhavet er der masser af steder, hvor man dyrke denne sport i de store bølger, og i udlandet findes der utallige gode spots. Reglen er jo også kan man paddle surfe, så kan man også SUP surfe! 

Touring sups

Guide til valg af SUP paddel
 
Jo lettere SUP paddlen er jo lækrere er det selvfølgelig. Derfor er det oplagte valg jo at vælge en carbon pagaj! Fordelen ved en carbon pagaj er at de er lette og her får du den ultimative paddel der er stiv, reagerer hurtigt og ikke vejer særlig meget. Derfor får du den ultimative kraftoverførsel i padlen, da den er let og stiv og du derfor kan få den maksimale kraftoverførsel fra padlen over til fremdrift i vandet. Ulempen ved en pagaj i carbon er at carbon og fiber paddles også er mere skrøbelige og ikke holder til at tæske dem i sten og havbund.. og så er de selvfølelig noget dyre end en alm pagaj i aluminium.  
 
Men det er også værd at tænke på, at når det er koldt i vejret er en fiber eller carbon paddle meget rarere at holde om, da disse ikke er lige så varmefølsomme som aluminium og de derfor føles varmere at holde om.
 
Hvis man vil have en god pagaj til sommerhus, og fritidsbrug hvor der typisk er flere brugere at boardet er det rigtig smart at vælge en justerbar paddel så den kan passe til folk i alle størrelse, så både junior og farmand kan få glæde af pagajen. I surfline sælger vi især rigtig mange indstillelige alu pagajer til institutioner og skoler, hvor der er mange forskellige brugere. En alu pagaj er selvfølgelig også altid den billigste pagaj til SUP. 
Vi har naturligvis også junior SUP paddles som er kortere og lettere. SUP er en fantastisk sport til junior og hele familien.
 
Se vores carbon padler her