Guide til valg af windsurf udstyr

Et windsurf setup består af flere komponenter. Her kommer en guide til hvad et windsurf setup består af, og hvad du bør tænke på når du køber det.

Windsurfboard

Boards varierer i størrelse og form. De kan være fremstillet af forskellige materialer som epoxy, carbon eller fiberglas.
Som begynder vil du gerne vælge et board, der er stabilt og nemt at lære på. Freeride eller allround boards er ideelle til begyndere, da de giver god stabilitet og manøvredygtighed. Boardstørrelsen afhænger af din kropsvægt. Som en generel retningslinje bør begyndere vælge et board mellem 150 og 220 liter. Jo større liter, jo mere stabilt er boardet.

Sejl

Sejlet er den vigtigste del af dit udstyr, da det fanger vinden og driver dig fremad. Windsurfsejl er normalt fremstillet af holdbare materialer som Dacron eller monofilm og kan have forskellige paneler, der påvirker sejlets stivhed og holdbarhed.
Sejlstørrelsen afhænger af flere faktorer, herunder din kropsvægt, dit niveau og vindforholdene, hvor du planlægger at sejle. Som begynder anbefales det at starte med et sejl på mellem 4,5 og 6,5 kvadratmeter. Dette giver dig en god balance mellem kontrol og kraft. For let vind eller tungere sejlere kan størrelsen øges, mens stærkere vind eller lettere sejlere kan bruge mindre sejl.

Mast

Masten er den lodrette stang, der giver sejlet form og stabilitet. Den er normalt fremstillet af carbon, aluminium eller fiberglas. Masten er opdelt i sektioner, der kan samles for at tilpasse mastelængden til dit sejl og board.
Mastetypen afhænger af dine præferencer og sejlstørrelse. RDM (Reduced Diameter Mast) og SDM (Standard Diameter Mast) er de to mest almindelige mastetyper. RDM master er tyndere og lettere, hvilket gør dem mere populære blandt letvægtssejlere og sejlere, der ønsker mere fleksibilitet og bedre kontrol. SDM master er mere stabile og velegnede til større sejl og sejlere med mere vægt.

Masteforlænger

En windsurf masteforlænger bruges til at forlænge masten på dit windsurfboard. Den giver dig mulighed for at justere mastehøjden, hvilket er vigtigt for at tilpasse sejlets ydeevne og tilpasse det til forskellige vindforhold. Hvis din maste er RDM, så skal din masteforlænger også være RDM.

Mastefod

Mastefoden er den forbindelse mellem masten og boardet. Den er fastgjort til boardet og giver dig mulighed for at montere og frigøre masten hurtigt og sikkert.

Bom

Bommen er den vandrette stang(håndtag), der er fastgjort til masten og holder sejlet udstrakt. Det giver dig mulighed for at styre og kontrollere sejlet ved at ændre dets vinkel i forhold til vinden. Bommen kan justeres i længden for at passe til forskellige sejlstørrelser og præferencer.
Bomstørrelsen skal være passende til dit sejl og din kropshøjde. En bom, der er for bred eller for smal, kan påvirke din kontrol over sejlet. Normalt bør bommens bredde være lidt bredere end længden på dit sejl.
Bommens materiale spiller en rolle i dens stivhed, vægt og holdbarhed. Aluminiumsbomme er velegnede til begyndere, mens carbonbomme er lettere, stivere og mere responsivt, hvilket gør dem populære blandt erfarne windsurfere.

Ophal

Et windsurf ophal, også kendt som en ophalssnor eller halyard, er den line eller snor, der bruges til at løfte sejlet op.

Finne/sværd

Et windsurf sværd, også kendt som en finne eller centerfinne der er placeret i bunden af dit windsurfsejl. Formålet med windsurf sværdet er at give retning og stabilitet.
Windsurf sværd kommer i forskellige størrelser og former afhængigt af boardtypen og sejlforholdene. Generelt kan større sværd give mere stabilitet og retning, hvilket er ideelt til begyndere. Mindre sværd kan give større manøvredygtighed og hastighed, hvilket er mere velegnet til øvede sejlere eller i højere vindforhold.

Trapez

Trapezen hjælper med at aflaste dine arme ved at overføre kraften fra sejlet til din krop, hvilket giver bedre kontrol og stabilitet. Som begynder bør du ikke gøre brug af en trapez. Når du bliver mere erfaren, kan du overveje at bruge en trapez.

 

Det er vigtigt at nævne, at der også er ekstra udstyr som fodstropper og udstyr (våddragt, hjelm og svømmesvest), som er nødvendige for din sikkerhed og komfort når du skal ud og windsurfe.